top of page

Utazás a Tejút közepébeHol van a helyünk a Világegyetemben? Filozófiailag elég nehéz kérdés, csillagászatilag valamivel könnyebb. A Föld nevű bolygón vagyunk jelenleg (meg páran keringenek a Nemzetközi Űrállomáson, de az csak itt van a szomszédban), ami a Naprendszer tagja, ez meg a Tejút nevű galaxis része, ami rendkívül változatos és inhomogén. Lehet tovább ragozni, de számunkra elég ennyi.


Szép augusztusi estén, ha az eget bámuljuk, nagy eséllyel látjuk a Tejutat, mint egy fehér fátylat az égbolton. Fényképezőgéppel több részlet felsejlik, főleg, ha folyamatosan csak kis részét vizsgáljuk az égnek, pont, mint a kép jobb oldali részén. Ilyenkor színesen jelennek meg a ködösségek, csillaghalmazok, ami még látványosabb. Ugyanígy a porsávok, amelyek nem engedik át a távoli csillagok fényét, ezért az egész képet egy szakadozott ruhadarabként látjuk. Tájékozódásképp egy asztrotájképen be lett jelölve a képen látható terület, a méretek felfogása végett.


Mivel augusztusi a kép, a Perseidák nevű meteorraj besegített a vizuális élmény fokozásába, így a képen átsüvített egy porszem, ami elégett az atmoszférában, magyarán el lett kapva egy hullócsillag is. A ködök vöröses színét többek között a hidrogéntől kapja, amit a csillagok fénye ionizál, gerjeszt.


Technikai adatok: a bal oldali fénykép 2019. július 27-én készült Erdőszentgyörgyön, 22 kép lett egymásra stackelve, míg a jobb oldali 2021. augusztus 9-én Homoródfürdőn, 45 db 1 perces kép lett összestackelve, így kiadva a 45 perces expozíciós időt. Utólag Photoshopban lettek szerkesztve a felvételek.


Az eter@erted.ro e-mail címre pedig szeretettel várunk bármilyen természettudományos jelenséggel kapcsolatos fényképet.


Czimbalmos Szabolcs Attila

bottom of page