top of page

UtazĂĄs a mĂșlt kĂŒlönbözƑ idƑpontjaiba



Az NGC 7331 jelzĂ©sƱ spirĂĄlgalaxis a Pegazus csillagkĂ©pben talĂĄlhatĂł, melyet William Herschel fedezett fel 1784-ben. TalĂĄn arrĂłl vilĂĄghĂ­rƱ, hogy az egyik legfĂ©nyesebb galaxis – a Sculptor Galaxis (NGC 253) Ă©s az BĂĄlna Galaxis (NGC 4631) mellett – amely nem kapott helyet a hĂ­res Messier-katalĂłgusban.


A mĂĄsik Ă©rdekessĂ©ge, hogy vizuĂĄlisan nagyon közel ĂĄll a Stephan’s Quintet vizuĂĄlis galaxiscsoporthoz. A vizuĂĄlis szĂłt azĂ©rt is hasznĂĄltam kĂ©tszer mert az NGC 7331 galaxis kb. 40 milliĂł fĂ©nyĂ©vre talĂĄlhatĂł a TejĂșttĂłl Ă©s a Stephan’s Quintet tagjaibĂłl pedig csak nĂ©gyen ĂĄllnak kölcsönhatĂĄsban (Hickson Kompakt Csoport 92), kb. 210-310 milliĂł fĂ©nyĂ©vre tƑlĂŒnk. A csoport ötödik tagja az NGC 7320, mely valĂłszĂ­nƱleg az NGC 7331 szatellit galaxisa, Ă©s viszonylag közel van hozzĂĄnk, „csupĂĄn” 39 milliĂł fĂ©nyĂ©vre. A kozmikus tĂĄvolsĂĄgok ellenĂ©re a Stephan’s Quintet az elsƑ kompakt galaxiscsoport, amit Édouard Stephan fedezett fel 1877-ben a marseille-i csillagvizsgĂĄlĂłbĂłl, Ă­gy ez a legtöbbet tanulmĂĄnyozott kompakt halmaz.

TehĂĄt a kĂ©p cĂ­me a következƑkbƑl ered: ugyanazon a felvĂ©telen 40-310 milliĂł Ă©vre tekintĂŒnk vissza a mĂșltba. 40 milliĂł Ă©vvel ezelƑtt az eocĂ©n ideje volt Ă©s akkor alakultak ki FöldĂŒnk jĂ©gsapkĂĄi, ugyanakkor a dinoszauruszok mĂĄr kipusztultak. Ebben a korban jelentek meg az elsƑ modern fƑemlƑsök Ă©s 2 mĂ©ter magas pingvinek is Ă©ltek. 310 milliĂł Ă©vvel ezelƑtt a kĂ©sƑ karbon ideje volt, amikor mĂ©g csak Ă©ppen elkezdƑdött a gerincesek a fejlƑdĂ©se Ă©s a dinoszauruszok kora mĂ©g nem Ă©rkezett el.


Technikai adatok: A fĂ©nykĂ©p a Madarasi-HargitĂĄn kĂ©szĂŒlt, 2019. augusztus 28-ĂĄn, ZWO ASI 1600 MM Pro fekete-fehĂ©r kamerĂĄval, LRGB szƱrök segĂ­tsĂ©gĂ©vel, 2 Ăłra Ă©s 42 percen keresztĂŒl egy 150/750 Newton tĂ­pusĂș tĂĄvcsƑvel.


Az eter@erted.ro e-mail címre pedig szeretettel vårunk bårmilyen természettudomånyos jelenséggel kapcsolatos fényképet.


Csere MihĂĄly (EMCSE AF)

bottom of page