top of page

Wayne Gretzky

Az Éter sport rovatának új sorozatában, a Félidőben, évfordulókon keresztül emlékezünk meg a sporttörténelem feledhetetlen, vagy kevésbé ismert pillanatairól, szereplőiről vagy éppen soron következő eseményekre hívjuk fel a figyelmet, arra törekedve, hogy a sport világát is valamivel közelebb hozzuk az olvasóhoz.

Magyari Mátyás



Első alkalommal Wayne Gretzky-t, a legendás jégkorongozót mutatjuk be, aki 1994-ben éppen ezen a napon, március 23-án vált az NHL, az észak-amerikai jégkorongliga minden idők legtöbb gólt szerző játékosává.


A kanadai jégkorongozó, akit a sportág rajongói nemes egyszerűséggel „The Great One”-nak, azaz „A nagy”-nak neveznek, még három éves sem volt, mikor először korcsolyát húzott a lábára. Jégkorongozni előbb édesapja tanította, majd szülővárosa, Brantford egyesületében fejlődött tovább. Hatévesen már a tízévesekkel játszott együtt, tízéves korában pedig egy szezon alatt nem kevesebb, mint 378 gólt és 179 gólpasszt jegyzett, ami még ebben a korosztályban is több, mint egyedülálló volt.


Már első NHL-idényében (1979-80), az Edmonton Oilers színeiben, megválasztották a bajnokság legértékesebb játékosának és 51 góljával az idény góllövőlistájának második helyén végzett. Azóta sem szerzett senki ilyen sok találatot első idényében az NHL-ben.


Gretzky a következő hét szezonban egyaránt az NHL legértékesebb játékosa volt. 1981-82-ben egy 35 éven át fennálló rekordot múlt felül, 50 mérkőzés alatt szerzett 50 gólt. Ugyanebben az idényben összesen 212 gólt és gólpasszt jegyzett, így ő az egyetlen, akinek egy szezonon belül több mint 200 kanadai pontot sikerült összegyűjtenie.


Az Edmonton Oilers csapatát 1988-ig képviselte, segítségével az együttesnek négyszer sikerült elhódítania az NHL-rájátszás megnyeréséért járó Stanley-kupát. Később a Los Angeles Kings (1988-96), a St. Louis Blues (1996) és a New York Rangers (1996-99) csapatában is megfordult, az észak-amerikai jégkorongliga minden idők legeredményesebb játékosává a Kings színeiben vált, megdöntve gyerekkori hőse, Gordie Howe 801 gólos csúcsát. Nevéhez még ma is, ebbe a néhány sorba bele nem fogalmazható, számtalan rekord fűződik. Tiszteletére a teljes NHL-ben visszavonultatták az általa viselt 99-es mezszámot.

bottom of page