top of page

Ilyés Ferenc, a székelyföldi átlövő

2004, 2012, kézilabda

Utóbbi cikkeinkben inkább a régmúlt kiemelkedő erdélyi sportolóiról írtunk, most viszont újra visszaugrunk a közelmúltba és a jelenbe, pontosabban 1981 decemberére, amikor, a kézilabdázóiról is híres Székelyudvarhelyen, megszületett a város egyik legnagyobb csillaga, Ilyés Ferenc.

Tempfli Ákos


Utóbbi cikkeinkben inkább a régmúlt kiemelkedő erdélyi sportolóiról írtunk, most viszont újra visszaugrunk a közelmúltba és a jelenbe, pontosabban 1981 decemberére, amikor, a kézilabdázóiról is híres Székelyudvarhelyen, megszületett a város egyik legnagyobb csillaga, Ilyés Ferenc.


Fece már gyerekkorában megszerette a kézilabdát és a Székelyudvarhelyi ISK kiváló lehetőséget nyújtott neki a fejlődésre. Magasságával és erejével hamar felhívta magára a figyelmet, így a kilencvenes évek végére már román ifjúsági válogatott volt. Magyarországon is korán szemet vetettek a 197 cm magas fiatal átlövő teljesítményére. 2000-ben beteljesült Ilyés Ferenc egyik álma, hiszen megkapta első profi szerződését a Pick Szegedtől, így a magyar bajnokságban kézilabdázhatott.


Ilyés karrierje döcögősen indult be Szegeden, hiszen fiatalként kevés játéklehetőséget kapott. A 2001-2002-es idényben, fél évig kölcsönbe került a Makó KC-hez, ami meghozta az áttörést pályafutásában. Az itt töltött idő alatt 19 mérkőzésen szerepelt, amelyeken összesen 89 gólt lőtt. Kölcsönszerződése lejártával visszakerült a Pick Szegedbe, ahol ezután már alapjátékosként számított rá a stáb. 2000-2007 között 168 szereplés során 541 góllal járult hozzá a szegedi sikerekhez.


A nemzetközi szinten való áttörést a 2004-es év hozta meg számára. 2003 december 27-én mutatkozott be a magyar válogatottban, majd pár hónappal később, már a kézilabda EB-n szerepelt. Ugyan a válogatott remekül kezdte a tornát és másodikként továbbjutott a csoportkörből, a torna végére elfáradt a csapat és csupán a csalódást keltő 9. helyezéssel kellett beérniük. A 2004-es athéni olimpia viszont már igazi sikert hozott Ilyés Ferenc és a válogatott számára, ugyanis remek teljesítménnyel épphogy csak lemaradtak az olimpiai érem megszerzéséről.


Feci 2007-től az MKB Veszprémhez szerződött, ahol klubszinten is kiváló eredményeket ért el. Az együttes egyik vezéregyéniségeként hódította el a csapattal egymás után háromszor a magyar bajnoki címet 2007 és 2009 között. Ugyanakkor karrierje egyik legnagyobb sikere a 2008-as KEK-kupa elhódítása volt, ahol Ilyés is remek játékkal vette ki a szerepét a győzelemből.


A 2012-es év újabb fontos sikereket hozott, hiszen a Magyar Kupát és a bajnokságot is sikerült megnyernie az MKB Veszprémmel, viszont az olimpiai érem megszerzése újból elmaradt. Az elődöntőben nagyon szoros csatában csupán egy góllal maradt alul a magyar válogatott a svédekkel szemben, a horvátok elleni bronzmérkőzésen pedig nem volt esélye a csapatnak.


Ilyés Ferenc jelenleg is aktív és a Tatabánya KC csapatában játszik közel 39 évesen. A válogatottból visszavonult játékos 229 alkalommal vehette magára a magyar címeres mezt, és annak ellenére, hogy főképp a védekezésben szántak neki fő szerepet, Feci így is több, mint 500 góllal járult hozzá a válogatott sikereihez, amelyért 2012-ben meg is kapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. Ugyanakkor 2018 óta Feci a határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottként is dolgozik, amelyen keresztül igyekszik jelenleg is támogatni a szülővárosában játszó kézilabda csapatot.

Comments


bottom of page