top of page

Mi a helyzet az oltóanyaggal?

Ahogy Románia-szerte napról napra növekedik az igazoltan koronavírussal fertőzött személyek száma, újra feltehetjük a kérdést, hogy mi a helyzet a beígért oltóanyaggal, milyen szakaszban áll jelenleg a tesztelés, és melyek a legesélyesebb vakcina-jelöltek.

Kiss Etelka


Pillanatnyilag 48 oltóanyag áll klinikai tesztelés alatt, vagyis embereken próbálják ki a hatásukat, 89 pedig a preklinikai tesztelés szakaszában, vagyis állatokon kísérleteznek vele. Ezek a számok viszont folyamatosan változnak, a https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html oldalán nyomon lehet követni az aktuális számokat. Hat oltóanyag-típust, köztük két orosz és négy kínai fejlesztésű vakcinát engedélyeztek korai használatra a klinikai tesztelés lejárta előtt.


A Gamaleya Kutatóintézet fejlesztését, a Sputnik V-öt augusztus 11-én engedélyeztették Vladimir Putin hivatalos bejelentése alapján, a harmadik fázisú tesztelés megkezdése előtt (amelyben több ezer ember kapja meg a vakcinát, és a ritka mellékhatásokra, valamint az oltás tulajdonképpeni hatékonyságára világíthat rá). A negatív visszhang miatt azonban Oroszország később visszavonta a bejelentést, mondván, hogy az engedély csak a harmadik fázisú tesztelés sikerét követően érvényes, amelyet ezt követően számos országban el is indítottak. A Sputnik V két koronavírus genommal kezelt adenovírus vektor, az Ad5 és Ad26 kombinációja, amelyek a koronavírus-géneket a sejtekhez szállítják. Hasonló helyzet áll fenn a szintén orosz Vector Kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona nevű vakcina esetében, amelynek engedélyezését október 14-én jelentették be. Ez az oltóanyag protein alapú, azaz a koronavírus egy fehérjéjét, vagy a fehérje egy fragmensét használja az immunválasz kiváltására.


Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztése egy csimpánzból származó adenovíruson, a ChAdOx1-en alapul. A harmadik szintű tesztelések elkezdődtek Angliában, Indiában, Brazíliában, Dél-Afrikában és az Amerikai Egyesült Államokban is. Az Európai Unió 400 millió adag oltóanyagot rendelt a sikeres tesztelés esetére. Szeptemberben egy tesztalany megbetegedése miatt egy ideig felfüggesztették a programot. A múlt héten egy 28 éves brazil orvos, aki önkéntesen részt vett a klinikai tesztelésben, életét vesztette a koronavírussal járó szövődmények miatt. Hivatalosan még nincs bizonyíték rá, hogy a kontrollcsoport vagy a tesztcsoport tagja volt-e (csak placebót vagy valós oltóanyagot kapott), de egyelőre a tesztelések tovább folynak. Ő a koronavírus első áldozata, aki részt vett valamelyik tesztprogramban.


Hasonló eset áll fenn az izraeli Johnson&Johnson cégnél, ahol október 12-én káros mellékhatást észleltek egy önkéntesen, ezért jelenleg a tesztelést szüneteltetik. Annak idején ez a cég fejlesztett ki egy Ebola elleni oltást Adenovírus 26-al, és most a koronavírus elleni vakcinán is ugyanezt a vírust felhasználva is dolgoznak. Az Európai Unió a sikeres tesztelés esetén 200 millió adagot kap az oltóanyagból.


A genetikai oltások a koronavírus génjeit használják az immunválasz kiváltására. Az amerikai Moderna oltóanyagában a hírvivő RNS állítja elő a testben a vírus proteinjeit. A vakcina harmadik fázisú tesztelése július 27-én kezdődött, de mivel tervezik megvárni, míg a beoltott önkéntesek megfelelő százaléka elkapja a vírust, még egy évbe is telhet. Ugyancsak harmadik fázisban tart a német BioNTech, az amerikai Pfizer és a kínai Fosun Pharma együttműködésével kifejlesztett hírvivő RNS alapú vakcina. A hírvivő RNS-t mélyhűtve tárolják, másképp szétesik, tehát mindkét oltóanyag esetében problémák merülhetnek fel a szállítással vagy a forgalomba helyezéssel kapcsolatban.

A CanSinoBio, a Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszercégek, amelyek már mind fejlesztettek ki korai használatra engedélyezett oltóanyagot. A CanSinoBio és a Katonaorvosi Akadémia együttműködésével fejlesztett vakcinát június 25-én engedélyezték, az orosz oltásokhoz hasonlóan a megfelelő harmadik fázisú tesztelés előtt. A cég nem határozta meg, hogy a katonák számára opcionális vagy kötelező lesz az oltás.

A Sinopharm két oltóanyaga legyengített koronavírusokat tartalmaz (egyedül ezek hagyományos oltások). Mindkettőt az Egyesült Arab Emirátusokban engedélyeztették egészségügyi dolgozók számára.


A Sinovac ugyancsak deaktivált koronavírust tartalmazó oltóanyagot tesztel világszerte. Jelenleg harmadik szintű tesztelést végeznek Brazíliában, Indonéziában és Törökországban. Sikeres első és második fokú tesztelést végeztek gyerekeken is. Október 19-én Brazíliában a legbiztonságosabbnak ítélték öt harmadik fázisú tesztelés alatt álló vakcinából. Ha minden jól megy, a cég kora 2021-re tervezi az oltóanyag forgalomba helyezését világszerte.


Források:

https://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/133772-meghalt-egy-28-eves-orvos-aki-reszt-vett-az-egyik-koronavirus-vakcina-klinikai-tesztjeben

https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html#vector

bottom of page