top of page

Mi a helyzet az oltĂłanyaggal?

Ahogy RomĂĄnia-szerte naprĂłl napra növekedik az igazoltan koronavĂ­russal fertƑzött szemĂ©lyek szĂĄma, Ășjra feltehetjĂŒk a kĂ©rdĂ©st, hogy mi a helyzet a beĂ­gĂ©rt oltĂłanyaggal, milyen szakaszban ĂĄll jelenleg a tesztelĂ©s, Ă©s melyek a legesĂ©lyesebb vakcina-jelöltek.

Kiss Etelka


Pillanatnyilag 48 oltĂłanyag ĂĄll klinikai tesztelĂ©s alatt, vagyis embereken prĂłbĂĄljĂĄk ki a hatĂĄsukat, 89 pedig a preklinikai tesztelĂ©s szakaszĂĄban, vagyis ĂĄllatokon kĂ­sĂ©rleteznek vele. Ezek a szĂĄmok viszont folyamatosan vĂĄltoznak, a https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html oldalĂĄn nyomon lehet követni az aktuĂĄlis szĂĄmokat. Hat oltĂłanyag-tĂ­pust, köztĂŒk kĂ©t orosz Ă©s nĂ©gy kĂ­nai fejlesztĂ©sƱ vakcinĂĄt engedĂ©lyeztek korai hasznĂĄlatra a klinikai tesztelĂ©s lejĂĄrta elƑtt.


A Gamaleya KutatĂłintĂ©zet fejlesztĂ©sĂ©t, a Sputnik V-öt augusztus 11-Ă©n engedĂ©lyeztettĂ©k Vladimir Putin hivatalos bejelentĂ©se alapjĂĄn, a harmadik fĂĄzisĂș tesztelĂ©s megkezdĂ©se elƑtt (amelyben több ezer ember kapja meg a vakcinĂĄt, Ă©s a ritka mellĂ©khatĂĄsokra, valamint az oltĂĄs tulajdonkĂ©ppeni hatĂ©konysĂĄgĂĄra vilĂĄgĂ­that rĂĄ). A negatĂ­v visszhang miatt azonban OroszorszĂĄg kĂ©sƑbb visszavonta a bejelentĂ©st, mondvĂĄn, hogy az engedĂ©ly csak a harmadik fĂĄzisĂș tesztelĂ©s sikerĂ©t követƑen Ă©rvĂ©nyes, amelyet ezt követƑen szĂĄmos orszĂĄgban el is indĂ­tottak. A Sputnik V kĂ©t koronavĂ­rus genommal kezelt adenovĂ­rus vektor, az Ad5 Ă©s Ad26 kombinĂĄciĂłja, amelyek a koronavĂ­rus-gĂ©neket a sejtekhez szĂĄllĂ­tjĂĄk. HasonlĂł helyzet ĂĄll fenn a szintĂ©n orosz Vector KutatĂłközpont ĂĄltal kifejlesztett EpiVacCorona nevƱ vakcina esetĂ©ben, amelynek engedĂ©lyezĂ©sĂ©t oktĂłber 14-Ă©n jelentettĂ©k be. Ez az oltĂłanyag protein alapĂș, azaz a koronavĂ­rus egy fehĂ©rjĂ©jĂ©t, vagy a fehĂ©rje egy fragmensĂ©t hasznĂĄlja az immunvĂĄlasz kivĂĄltĂĄsĂĄra.


Az AstraZeneca Ă©s az Oxfordi Egyetem közös fejlesztĂ©se egy csimpĂĄnzbĂłl szĂĄrmazĂł adenovĂ­ruson, a ChAdOx1-en alapul. A harmadik szintƱ tesztelĂ©sek elkezdƑdtek AngliĂĄban, IndiĂĄban, BrazĂ­liĂĄban, DĂ©l-AfrikĂĄban Ă©s az Amerikai EgyesĂŒlt Államokban is. Az EurĂłpai UniĂł 400 milliĂł adag oltĂłanyagot rendelt a sikeres tesztelĂ©s esetĂ©re. Szeptemberben egy tesztalany megbetegedĂ©se miatt egy ideig felfĂŒggesztettĂ©k a programot. A mĂșlt hĂ©ten egy 28 Ă©ves brazil orvos, aki önkĂ©ntesen rĂ©szt vett a klinikai tesztelĂ©sben, Ă©letĂ©t vesztette a koronavĂ­russal jĂĄrĂł szövƑdmĂ©nyek miatt. Hivatalosan mĂ©g nincs bizonyĂ­tĂ©k rĂĄ, hogy a kontrollcsoport vagy a tesztcsoport tagja volt-e (csak placebĂłt vagy valĂłs oltĂłanyagot kapott), de egyelƑre a tesztelĂ©sek tovĂĄbb folynak. Ɛ a koronavĂ­rus elsƑ ĂĄldozata, aki rĂ©szt vett valamelyik tesztprogramban.


HasonlĂł eset ĂĄll fenn az izraeli Johnson&Johnson cĂ©gnĂ©l, ahol oktĂłber 12-Ă©n kĂĄros mellĂ©khatĂĄst Ă©szleltek egy önkĂ©ntesen, ezĂ©rt jelenleg a tesztelĂ©st szĂŒneteltetik. Annak idejĂ©n ez a cĂ©g fejlesztett ki egy Ebola elleni oltĂĄst AdenovĂ­rus 26-al, Ă©s most a koronavĂ­rus elleni vakcinĂĄn is ugyanezt a vĂ­rust felhasznĂĄlva is dolgoznak. Az EurĂłpai UniĂł a sikeres tesztelĂ©s esetĂ©n 200 milliĂł adagot kap az oltĂłanyagbĂłl.


A genetikai oltĂĄsok a koronavĂ­rus gĂ©njeit hasznĂĄljĂĄk az immunvĂĄlasz kivĂĄltĂĄsĂĄra. Az amerikai Moderna oltĂłanyagĂĄban a hĂ­rvivƑ RNS ĂĄllĂ­tja elƑ a testben a vĂ­rus proteinjeit. A vakcina harmadik fĂĄzisĂș tesztelĂ©se jĂșlius 27-Ă©n kezdƑdött, de mivel tervezik megvĂĄrni, mĂ­g a beoltott önkĂ©ntesek megfelelƑ szĂĄzalĂ©ka elkapja a vĂ­rust, mĂ©g egy Ă©vbe is telhet. Ugyancsak harmadik fĂĄzisban tart a nĂ©met BioNTech, az amerikai Pfizer Ă©s a kĂ­nai Fosun Pharma egyĂŒttmƱködĂ©sĂ©vel kifejlesztett hĂ­rvivƑ RNS alapĂș vakcina. A hĂ­rvivƑ RNS-t mĂ©lyhƱtve tĂĄroljĂĄk, mĂĄskĂ©pp szĂ©tesik, tehĂĄt mindkĂ©t oltĂłanyag esetĂ©ben problĂ©mĂĄk merĂŒlhetnek fel a szĂĄllĂ­tĂĄssal vagy a forgalomba helyezĂ©ssel kapcsolatban.

A CanSinoBio, a Sinopharm Ă©s a Sinovac kĂ­nai gyĂłgyszercĂ©gek, amelyek mĂĄr mind fejlesztettek ki korai hasznĂĄlatra engedĂ©lyezett oltĂłanyagot. A CanSinoBio Ă©s a Katonaorvosi AkadĂ©mia egyĂŒttmƱködĂ©sĂ©vel fejlesztett vakcinĂĄt jĂșnius 25-Ă©n engedĂ©lyeztĂ©k, az orosz oltĂĄsokhoz hasonlĂłan a megfelelƑ harmadik fĂĄzisĂș tesztelĂ©s elƑtt. A cĂ©g nem hatĂĄrozta meg, hogy a katonĂĄk szĂĄmĂĄra opcionĂĄlis vagy kötelezƑ lesz az oltĂĄs.

A Sinopharm kĂ©t oltĂłanyaga legyengĂ­tett koronavĂ­rusokat tartalmaz (egyedĂŒl ezek hagyomĂĄnyos oltĂĄsok). MindkettƑt az EgyesĂŒlt Arab EmirĂĄtusokban engedĂ©lyeztettĂ©k egĂ©szsĂ©gĂŒgyi dolgozĂłk szĂĄmĂĄra.


A Sinovac ugyancsak deaktivĂĄlt koronavĂ­rust tartalmazĂł oltĂłanyagot tesztel vilĂĄgszerte. Jelenleg harmadik szintƱ tesztelĂ©st vĂ©geznek BrazĂ­liĂĄban, IndonĂ©ziĂĄban Ă©s TörökorszĂĄgban. Sikeres elsƑ Ă©s mĂĄsodik fokĂș tesztelĂ©st vĂ©geztek gyerekeken is. OktĂłber 19-Ă©n BrazĂ­liĂĄban a legbiztonsĂĄgosabbnak Ă­tĂ©ltĂ©k öt harmadik fĂĄzisĂș tesztelĂ©s alatt ĂĄllĂł vakcinĂĄbĂłl. Ha minden jĂłl megy, a cĂ©g kora 2021-re tervezi az oltĂłanyag forgalomba helyezĂ©sĂ©t vilĂĄgszerte.


ForrĂĄsok:

bottom of page