top of page

Mi is szurkolni fogunk!

Igaz, hogy a magyar válogatott 2016-ban kijutott a tornára, viszont 1960 óta csupán háromszor szerepelt kontinensviadalon. Ezért is járt négy évvel ezelőtt akkora örömmel a kijutás, 44 év csalódottság után. Ideje javítani ezen a mérlegen, és ott lenni 2021-ben is!

Horváth-Kovács Mátyás



Minden magyar focirajongó, aki egy kicsit is a szívén viseli a nemzeti válogatott sorsát, a következő felkiáltással ébredhetett hétfő reggel: Ez az a bizonyos hét! Mi, a sportrovat szerkesztősége sem voltunk ezalól kivétel, hiszen futballszurkolóként és magyarként egyaránt nagyon izgatottan várjuk az október 8-i bolgár-magyar összecsapást. Nagyon fontos meccs lesz ez Magyarország számára, nézzük meg, hogy miért:


1. A labdarúgó-Európa-bajnokság (Eb) a cél!

Mivel az Eb-selejtezők során a magyar válogatott saját csoportjában, nagyon szoros küzdelemben végül a 4. helyen végzett, sajnos nem sikerült kijutnia egyenes ágon a kontinentális tornára. A Nemzetek Ligájában elért eredményei folytán azonban lehetősége van részt venni az Európa-bajnokság pótselejtezőjén, ami remélhetőleg két mérkőzésből fog állni. Az első meccsen Bulgáriával játszik a magyar nemzeti csapat, és abban az esetben, hogyha az említett mérkőzést megnyeri, az Izland-Románia párharc győztesével mérheti össze erejét, már a jövő évi, páneurópai kontinenstornán való részvétel jogáért.


2. Ki ne akarna végigizgulni egy magyar-román párharcot a Puskás Arénában?

Azt már biztosan tudjuk, hogyha a magyar válogatott nyer, a döntő párharcot novemberben, a vadiúj Puskás Arénában játszhatja majd le, vagy Izland, vagy Románia ellen. Mindkét csapat ismerős lehet számukra, hiszen a közelmúltban mindkettőjükkel vívott párharcot a magyar nemzeti tizenegy. Izlanddal történetesen a 2016-os Eb-n, Franciaországban, míg Romániával legutóbb 2015-ben találkoztak, Eb-selejtezőn. Mindkét mérkőzés döntetlennel zárult. De a lényeg nem ez. A magyar focidrukkerek egyik legnagyobb álma, hogy nemzeti csapatuk a szomszédos ország válogatottja fölött diadalmaskodjon, ami nem sikerült 1981 (!) óta. A román-magyar párharcokon nem csak a hangulat szokott óriási lenni, hanem a szurkolók „felfűtöttségi szintje” is. Egy ilyen találkozó kétségkívül a semleges nézők számára is izgalmas lehet.


3. Az Eb-szereplések listája még mindig fájdalmas látvány.

Igaz, hogy a magyar válogatott 2016-ban kijutott a tornára, viszont 1960 óta csupán háromszor szerepelt kontinensviadalon. Ezért is járt négy évvel ezelőtt akkora örömmel a kijutás, 44 év csalódottság után. Ideje javítani ezen a mérlegen, és ott lenni 2021-ben is!


A tét tehát valóban nagy. Kérdés, hogy milyenek az esélyeink.


Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya legutóbb pozitívan nyilatkozott, elmondása szerint minden okuk megvan a bizakodásra. A két legutóbbi mérkőzését a csapat részben annak szentelte, hogy a bolgárok ellen minden jól sikerüljön. A törökök és az oroszok ellen tapasztalt hozzáállás megnyugtatott, mert e két mérkőzés előtt bátor és kellőképpen agresszív, gólszerzési lehetőségeket kidolgozó csapatot akartam látni – és amit reméltem, megkaptam.” - mondta el legutóbb a mester. Az említett nyilatkozat óta viszont sajnos egy dolog változott. Szoboszlai Dominik, a magyarok egyik legtehetségesebb játékosa nem játszhat csütörtökön, mivel klubcsapata, a salzburgi Red Bull néhány tagját koronavírussal diagnosztizálták. Dominik kulcsfontosságú tagja a csapatnak, hiszen középpályásként nagyon sok helyzetet képes kialakítani, a bődületes szabadrúgásairól nem is beszélve. Egyelőre kérdéses, hogy Rossi kivel helyettesíti a hiányzó játékost, de remélhetőleg így is jól fog menni a csapatnak.


A mérkőzés csütörtökön romániai idő szerint 21:45-kor kezdődik.


Sok sikert kívánunk a fiúknak! Hajrá Magyarország!

Nyitókép forrása: MTI/Illyés Tibor

Szövegbeágyazott kép forrása: mlsz.hu

bottom of page