top of page

Mi mindent helyettesíthet a mesterséges intelligencia?

Robotok, okostelefonok, számítógépek… olyan mesterséges intelligencián alapuló eszközök, amelyek lassan képesek elvégezni szinte minden emberi tevékenységet. Kis idő múlva (egyes helyeken már most) nem lesz szükség többé hírolvasókra a híradókban, a takarítást is meg tudjuk oldani egy robottal, de még a főzést is rábízhatjuk egyre.

Pilbáth Kincső


Elhatárolódni hiába is akarnánk a mesterséges intelligenciától, ugyanis elég, ha a közösségi média tagjai vagyunk, ahol algoritmusok segítségével kalkulálják ki, hogy milyen reklámok, milyen emberek bejegyzései jelenjenek meg a felhasználói felületünkön. De ha nem is ilyen platformokon futunk össze vele, felbukkanhat például zenehallgatás közben, ahol sokszor a listára kerülő dalokat helyettünk választják ki. Elég megnyitni a Google-t is, és rákeresni valamire, ami éppen érdekel, a találatok sorrendje is algoritmusok által lesz kiválasztva. Szóval igen, mindenhol ott van, mindenki használja.

Úgy néz ki, nemcsak a korábban említett hírolvasóknak, takarítóknak vagy szakácsoknak kell attól tartaniuk, hogy egy gép veszi át a munkájukat, félhetnek már a művészek, zenészek, festők is. Létezik ugyanis a Paul Gauguin festőművészről elnevezett, Gaugan nevű oldal, amely tulajdonképpen gyerekrajzokat alakít át fényképekké. Tavaly pedig egy Generative Adversarial Network (GAN) nevet viselő, algoritmus által készült képet 40 ezer dollárért adtak el New Yorkban. A program adatbázisa meglévő festmények darabkái szerint lett összeállítva.

És ha már művészet, beszéljünk a zenészekről is, ugyanis a zenei producerek is felköthetik a gatyájukat: a Synthesizer programmal például egész jó duetteket hozhat létre az ember, ha beilleszti az egyik zene dallamát egy másik szövegével. Az Oracle mesterséges intelligenciájának segítségével egy csapat izraeli zenész megírt egy Euróvíziós dalt, több előző dallamot és szöveget felhasználva.


Ezek után már nem meglepő az sem, hogy majdnem saját gondolatokkal rendelkező program is létezik. A Botnik kreatív műhelyben dolgozó írók elolvastatták az összes Harry Potter-kötetet egy szövegbevitelre képes mesterséges intelligenciával, és folytatást írattak vele. A rajongóknak annyira bejött, hogy további fejezeteket követelnek. A talktotransformer.com-ra pedig elég beírni néhány mondatot, az egy kerek történetet létrehozva képes folytatni azt, így például álhírek is elég könnyen létrehozhatók.

Ha szkeptikusak vagyunk, természetesen utánanézünk a dolgoknak, nem hiszünk el rögtön mindent, inkább megkeressük, kitől, honnan származik a hír. De mi van akkor, ha saját szemünkkel látjuk videón a személyt, aki éppen kimondja gondolatait? Annak is utánanézünk, vagy elhisszük, mert látjuk? Valószínűleg a második opció fog érvényesülni, hiszen miért kételkednénk, ha egyszer a saját szemünkkel érzékeljük? Kételkedni azonban kötelező, ugyanis olyan programokat is kifejlesztettek már, amelyek képesek kicserélni az emberek arcát, lemásolni a mimikájukat, és úgy beállítani, mintha valóban attól a személytől származna az információ, miközben az érintett életében ki nem ejtette azt a száján. Ezek az úgynevezett deepfake videók, amelyek lebuktatására sajnos még nem létezik program. Tehát nem biztos, hogy van valóságalapja annak, amikor Obama szaralaknak (dipshit) nevezi Trumpot egy videóban. (https://youtu.be/cQ54GDm1eL0)


A fentebb felsorolt, életünket (legtöbb esetben) megkönnyítő alkalmazásokat a Toyota egy okos városban gyűjtené össze, természetesen kiegészítve újabb és újabb „csodákkal”. A Woven City nevű várost egy bezárás előtt álló gyár területén képzelték el, ahová kutatókat is betelepítenének. A városban önvezető járművek működnének, és minden robotizálva lenne. Az autógyártó cég nemcsak könnyíteni akarná ezzel a lakosok életét, de választ is adna a klímaváltozás kérdéseire.

bottom of page