top of page

Új világbajnok egy elképesztő idény után

Talán néhányan még emlékeznek rá, hogy tavaly ilyenkor arról áradoztam, hogy micsoda idénynek lehettünk szemtanúi az autósport királykategóriájában, a Formula-1-ben. Bizony, a tavalyi szezon sok tekintetben különleges volt! De azt, amit idén láthattunk, tán szavakba sem lehet önteni…

Magyari Mátyás


A 2021-es Formula 1-es idény főként Lewis Hamilton és Max Verstappen ádáz világbajnoki címért folyó küzdelméről szólt. A hétszeres világbajnok Hamilton és a mindössze 24 éves Verstappen harca az utolsó nagydíj utolsó köréig nyitott volt, amire az utóbbi időben igen ritkán volt példa. Bár a szezon kvintesszenciáját valóban csatározásuk adta, számos más történés mellett sem mehetünk el szó nélkül! Kezdjük rögtön az elejéről!


A rekordhosszúságú, március 28-tól december 12-ig tartó, 22 futamot magába foglaló szezont a Közel-Keleten, Bahreinben kezdte meg a mezőny. Bár előzetesen a legnagyobb erőnek az elmúlt hét évben az egyéni- és konstruktőri világbajnoki címeket egyaránt bezsebelő, Hamiltont és a finn Valtteri Bottast foglalkoztató Mercedes számított, az idény előtti tesztidőszak rámutatott arra, hogy a Verstappennel és az újonnan szerződtetett Sergio Pérezzel felálló Red Bull Racing hátránya jelentős mértékben csökkent az ezüst (vagy most már inkább fekete) nyilakhoz képest.


Így már a szezont megelőzően óriási csatára volt kilátás a két konstruktőr között, amelyből rögtön Bahreinben kaphattunk egy kis ízelítőt. A nagydíj időmérő edzését megnyerő Verstappennek és a második helyről rajtoló Hamiltonnak csapataik eltérő stratégiát választottak a futam közben. A verseny végére az akkor sokkal frissebb abroncsokkal rendelkező holland pilóta utolérte brit riválisát és, gumielőnyét kihasználva, megpróbálta megelőzni. Bár az előzés megtörtént, a manőver közben Verstappen elhagyta a pályát a négyes kanyarban, így vissza kellett szolgáltatnia a pozíciót – a négyes kanyart verseny közben egyébként folyamatosan elhagyó – Hamiltonnak. Ezt követően a sorrend már nem módosult, Hamilton és Verstappen mögött Bottas futott be harmadikként, a brit és a holland közötti összecsapás folytatása azonban igencsak érdekesnek ígérkezett, és egy izgalmakkal teli idényt vetített elő.


Az izgalmakból a következő, az olaszországi Imolában megrendezett nagydíjon sem volt hiány. Ezúttal Hamilton indult az első helyről, de a rajt előtti eső felszáradását követően, a száraz pályára alkalmas gumiabroncsokra váltás közben Verstappen mögé került, majd a második helyen autózva, a még nem üzemmeleg gumikon kicsúszott. Bár a versenyt folytatni tudta, rengeteg pozíciót veszített. „Szerencséjére” idei és jövő évi csapattársa, Valtteri Bottas és az idén még Williamsben ülő George Russell hatalmas ütközését követően megszakították a futamot, így a többiekkel szembeni hátránya némileg lecsökkent. Az újraindítás után Hamilton a második helyig egerészte fel magát, a McLarenes Lando Norrist mindössze néhány körrel a futam vége előtt megelőzve. Mindeközben Verstappen hatalmas magabiztossággal elsőként futott be. Az utolsó körökben elvesztett pozíció ellenére Norris pályafutása második dobogóját ünnepelhette.


A soron következő két futamon, a portugál és a spanyol nagydíjon egyaránt Hamilton-Verstappen-Bottas sorrendben futottak be a főszereplők, így Hamilton némi előnyre tett szert a világbajnoki pontversenyben, ami az ezutáni futamon el is olvadt. A monacói verseny időmérő edzésén ugyanis, hatalmas meglepetésre a Ferrari pilótája, a hazai pályán versenyző Charles Leclerc szerezte meg a pole-pozíciót, miután utolsó gyorskörén a falhoz csapta autóját, így a mögötte érkező versenyzők nem tudták megjavítani az addig általa futott legjobb köridőt. A második helyen Verstappen, a harmadikon Bottas végzett, míg Hamiltonnak csupán a hetedik helyre sikerült kvalifikálnia magát. Leclerc a balesetét követően nem tudott részt venni a másnapi futamon, így Verstappen indulhatott az első helyről és rajt-cél győzelmet is aratott. Bottas második helye viszont egy szörnyű boxkiállást követően, amelynek során szerelői nem tudták eltávolítani elhasznált jobb első kerekét (olyannyira, hogy később a gyárban le kellett azt vágni), elúszott, így fel kellett adnia a versenyt. Ennek köszönhetően Leclerc csapattársa, a spanyol Carlos Sainz végzett a második helyen, a harmadik pedig ismét Lando Norris lett.


Monaco után az azeri fővárosba, Bakuba utazott a mezőny, ahol az idény egyik legizgalmasabb versenyére került sor. A számos balesettel tarkított időmérőt ismét Leclerc nyerte, kihasználva azt, hogy a célegyenesben egy Mercedes szélárnyékába került. A harmadik helyről induló Verstappen a verseny vége fele egy defekt miatt a falnak ütközött, a versenyt pedig megszakították. Csapattársa kiesését követően a szezon elején gyengélkedő, az új autóval csak most barátkozó Sergio Pérez ugrott az élre. Az újraindításkor Pérez nagyon rosszul kapta el a rajtot és úgy tűnt, hogy Hamilton simán megelőzi, ám túlmelegedett fékei miatt a világbajnoki címvédő nem tudta bevenni az első kanyart és a bukótérbe rongyolt. A mexikói így nagyobb nehézségek nélkül szerezhette meg pályafutása második, és egyben első Red Bullal aratott győzelmét. A második helyen az Aston Martinban ülő négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel végzett, míg a harmadik pozícióban az AlphaTauri versenyzője, Pierre Gasly futott be. A nagydíjon sem Verstappen, sem Hamilton, sem Bottas nem szerzett pontot.

Az azeri nagydíj dobogósai


A következő három nagydíjat egyaránt Verstappen nyerte, így ezúttal ő tett szert egy kis előnyre a világbajnoki pontversenyben. Franciaországban és a stájer nagydíjon Hamilton végzett mögötte, a dobogó harmadik fokára pedig előbbi alkalommal Pérez, utóbbi esetben Bottas álhatott fel. A Le Castellet-ben rendezett francia nagydíjon a Red Bull ugyanazzal próbálkozott, mint Bahreinben, és ezúttal sikerrel járt. Verstappen eggyel többször cserélt kereket, mint Hamilton, az ebből származó hátrányt azonban a friss gumikon könnyen ledolgozta és megelőzte bajnoki riválisát. A stájer nagydíjat követő osztrák futamon Hamilton csak a negyedik helyen végzett, Verstappen, Bottas és Norris mögött.


Hamilton hazai hétvégéjén, a brit nagydíj keretében került sor a Forma-1 történetének első sprintfutamára. A 100 kilométeres sprintverseny rajtsorrendjéről a péntekre előrehozott időmérő edzés döntött, a szombati sprint eredménye pedig a vasárnapi futam rajtsorrendjét határozta meg. A sprintversenyt Verstappen nyerte Hamilton és Bottas előtt. A vasárnapi futamon a holland és a brit első körös dulakodása egy hatalmas ütközéssel zárult, amelynek következtében Verstappen kiesett a versenyből, míg Hamiltont tíz másodperces időbüntetéssel sújtották. A verseny újraindítását követően Charles Leclerc állt az élre és két körön múlt, hogy nem nyerte meg a futamot, ugyanis Hamilton ennyivel a vége előtt előzte meg a Ferrari pilótáját, miután sikeresen ledolgozta az időbüntetésből származó hátrányát. A harmadik helyen ismét Bottas végzett.


A brit nagydíjat a magyar futam követte. A nemrég leszakadó eső áztatta pályán Bottas már az első kanyarban elvesztette az uralmat autója fölött és belehajtott Lando Norrisba, aki Verstappennek ütközött, a tovább csúszó Bottas pedig Sergio Pérez autóját is eltalálta, miközben tőlük függetlenül az Aston Martin pilótája, Lance Stroll Charles Leclerc-rel és a McLaren ausztráljával, Daniel Ricciardóval találkozott. Ricciardón és Verstappenen kívül az összes felsorolt pilóta kiszállni kényszerült a versenyből, amelyet félbe is szakítottak. Az újraindítást megelőző felvezető kör végén, a pálya felszáradásának köszönhetően a versenyt vezető Lewis Hamilton kivételével minden autó a boxutcába hajtott száraz körülményekre alkalmas abroncsokért. Így az újraindításkor egy bizarr jelentnek lehettünk tanúi, amelynek keretében Hamilton egyes-egyedül állt fel a rajtrácsra és rajtolt el. A kerékcsere elhalasztása később több pozíciójába került Hamiltonnak. Mikor a brit versenyző kiállt a száraz pályás gumikért, az Alpine pilótája, a francia Esteban Ocon vette át a vezetést, akit Sebastian Vettel üldözött. A következő kerékcserénél Hamilton épp Ocon csapattársa, a kétszeres világbajnok Fernando Alonso mögé érkezett vissza, aki 12 körön keresztül küzdött a világbajnoki címvédővel. Hamiltonnak így már csak az Alonso előtt futó Carlos Sainzot sikerült becserkésznie, így a pályafutása első futamgyőzelmét arató Ocon és Sebastian Vettel mögött harmadikként ért célba. Később Vettelt kizárták a versenyből, ugyanis a futamot követően nem maradt kellő mennyiségű üzemanyag az autójában, így Hamilton a második, Sainz a harmadik helyre lépett előre. Második helyével Hamilton átvette a vezetést Verstappentől a világbajnoki pontversenyben, és az élen várta az idény nyári szünetet követő folytatását.

Esteban Ocon pályafutása első győzelme után


A nyári pihenő utáni első futamot Belgiumban rendezték. Azaz rendezték volna, ha nem mossa el az eső. Az esős időmérőt Lando Norris hatalmas balesetét követően Max Verstappen nyerte, míg a második helyre hatalmas meglepetésre az addig még pontokat is alig szerző George Russell kvalifikálta magát. Hamilton a harmadik helyen végzett. Vasárnap a futamon a mezőny mindössze néhány kört tett meg a biztonsági autó mögött a heves esőzés miatt, így a végeredmény néhány büntetést leszámítva megegyezett az időmérőn kialakult sorrenddel. Bár, mivel érdemben nem tudták elrajtoltatni a mezőnyt, a futamon csak félpontokat osztottak ki, Russell számára így is emlékezetes marad ez a nap, hiszen életében először végzett a dobogón. Williams-versenyző 2017 óta állhatott először a pódiumon.


Belgium után Hollandiába, Max Verstappen hazájába látogatott a mezőny. A holland magabiztosan nyert hazai pályáján Hamilton és Bottas előtt, és ismét átvette a vezetést Hamiltontól a világbajnoki pontversenyben. A következő, Olaszországban megrendezett nagydíjat a két bajnoki rivális ütközése árnyékolta be. Hatalmas hétvége volt ez viszont a McLaren csapata számára. Az időmérőt Bottas nyerte Hamilton és Verstappen előtt. Az olasz nagydíjon ugyanakkor szintén sor került egy sprintfutamra, amelyen Hamiltont a rajtnál többen is megelőzték, többek között Verstappen és a McLaren két pilótája, Daniel Ricciardo és Lando Norris. A sprintversenyen Bottas ért célba elsőként, akit azonban a vasárnapi futamon motorcsere miatt a mezőny végére soroltak, így az élről Verstappen indulhatott, akit Ricciardo, Norris és Hamilton követett. A rajtnál Ricciardo megelőzte Verstappent, Hamilton pedig Norrist. A sorrend a kerékcserékig nem változott, Ricciardo magabiztosan vezette a versenyt. Úgy Verstappen, mint Hamilton boxkiállása sokkal több időt vett igénybe a tervezettnél. Ennek köszönhetően Norris mindkettejüket átugrotta, míg Hamilton a kerékcseréjét követően közvetlenül Verstappen mellett találta magát. Úgy tűnt, hogy a britnek sikerül a második kanyarban megelőznie a hollandot, ekkor azonban összeütköztek, és mindkettejük számára véget ért a futam. A továbbiakban Norrisnak sikerült megelőznie a még előtte álló Leclerc-t, majd kéz a kézben haladt át Ricciardóval a célvonalon. A McLaren 2012 óta az első, 2010 óta pedig az első kettős győzelmét aratta. A harmadik helyen Bottas ért végül célba.

Monzai kettős győzelmét ünnepli a McLaren két versenyzője és csapatfőnöke


A soron következő orosz nagydíj is majdnem McLaren-győzelemmel ért véget. Az esős időmérő Lando Norris elsőségét hozta, akinek, a második helyen záró Carlos Sainz-al és a harmadik helyen végző George Russell-lel egyetemben sikerült a felszáradó aszfaltcsíkon száraz pályás gumival értékelhető kört futnia. A rajtnál Sainz megelőzte Norrist, míg Hamilton több pozíciót is veszített. Néhány körrel később a McLaren fiatal brit pilótájának sikerült visszaszereznie az első helyet Sainztól, amelyet a verseny végéig magabiztosan tartogatott. Ekkor azonban leszakadt az ég. Az összes autó átmeneti esős gumikra váltott, Norris viszont, akivel azt közölték, hogy az eső intenzitása nem növekszik majd jelentős mértékben, a pályán maradt. De az eső csak erősödött. Két körrel a vége előtt Norris már nem tudta a pályahatárokon belül tartani az autóját a körülmények miatt, így, miután Hamilton már elhaladt mellette, kénytelen volt kiállni a boxba, és visszaesett a hetedik helyre. Nagy-Britannia így Norris első győzelme helyett Hamilton századik diadalát ünnepelhette. A nagy káoszban a versenyen végig a középmezőnyben tanyázó Max Verstappen ért oda a második helyre, míg harmadikként Carlos Sainz zárt.


Bár a törökországi futam időmérőjét Hamilton nyerte, mivel belső égésű motort cseréltek nála, csak a tizenegyedik rajtkockából indulhatott. A világbajnoki címvédő csupán az ötödik helyig tudta előreküzdeni magát, előtte végzett a futamot megnyerő Bottas, a dobogón záró Verstappen és Pérez, de Charles Leclerc is. Törökországból az Egyesült Államokba, majd Mexikóba utazott a mezőny, ahol egyaránt Verstappen diadalmaskodott Hamilton és Pérez előtt, így négy futammal a világbajnokság vége előtt egy viszonylag jelentős előnyt épített ki magának a világbajnoki pontversenyben.


Hamilton viszont ezt nem hagyta annyiban. Bár Brazíliában, ahol a szezon harmadik és egyben utolsó sprintfutamát megrendezték, szabálytalan hátsó szárnya miatt a sprintversenyen a mezőny végére sorolták, a 24 körös szombati futamon 15 helyet javított és az ötödik helyen ért célba. Mivel azonban motorelemeket is cseréltek nála, a vasárnapi versenyen csak tizedikként indulhatott. A brit viszont nem nagyon zavartatta magát, hanem valami emberfeletti tempót diktálva végigszáguldott a mezőnyön, és megnyerte a futamot Verstappen és Bottas előtt.


A szezonhajrára a száguldó cirkusz visszaköltözött a Közel-Keletre. A Katarban megrendezett, gumidefektekkel tarkított futamot ugyancsak Hamilton nyerte. Verstappen egy öt rajthelyes büntetést követően visszaegerészte magát a második helyre, de Hamiltonnal nem tudta tartani a lépést. Harmadik helyen az a Fernando Alonso zárt, aki 2014 óta most állhatott először dobogón.


Két győzelmével Hamilton nyolcpontosra csökkentette hátrányát Verstappennel szemben, így utaztak Szaúd-Arábiába. Itt az időmérőt szintén a világbajnoki címvédő nyerte, második helyen csapattársa végzett, akit azonban a rajtnál gyorsan átugrott Verstappen. Mick Schumacher balesetét követően a biztonsági autó érkezett a pályára, ezt kihasználva a két Mercedes, az időveszteség minimalizálása érdekében kereket cserélt, Verstappen azonban kint maradt és úgy tűnt, stratégiai hátrányba kerül. Ekkor azonban a mentés miatt megszakították a futamot, amelynek eredményeként Verstappen úgy ejthette meg a kerékcseréjét, hogy közben nem veszítette el első helyét. Az újraindítást követően újabb ütközésekre került sor, amelyek következtében többek között Sergio Pérez számára is véget ért a verseny. Egy újabb piros zászlós szakaszt követően újból elkezdődhetett a küzdelem. Hamilton folyamatosan közeledett Verstappenre, azonban több virtuális biztonsági autós fázis, amelyek keretében törmelékeket távolítottak el a pályáról, késleltette ütközetüket. Az ütközetből végül ütközés lett. Hamilton egy előzési kísérlete közben Verstappen lesodródott a pályáról, mégis a brit elé zárt vissza. A szabályok értelmében ezt nem tehette volna meg, ezért felszólították, hogy adja vissza riválisának az első helyet. Verstappen ezt úgy akarta megtenni, hogy a helycsere után rögtön meg is támadhassa Hamiltont, ám a világbajnoki címvédő tisztában volt ezzel, így a felkínált helyen, amikor Verstappen lelasított, Hamilton a holland mögött maradt. Addig-addig lassítgattak, hogy Hamilton belerongyolt Verstappen autójának hátuljába, de mindketten folytatni tudták a versenyt. Verstappen végül elengedte Hamiltont, akit gumihátránya miatt nem is tudott már újra megtámadni. Az incidens miatt a holland összesen 15 másodperces időbüntetést kapott, de második helyét így is megtarthatta. A futamon Bottas végzett harmadikként, de sokkal érdekesebb volt az, hogy Hamilton beérte pontszámban Verstappent a világbajnoki pontversenyben, így 1974 óta először fordult elő, hogy az utolsó futam előtt a két világbajnoki címért küzdő pilóta között pontazonosság álljon fenn.

Verstappen és Hamilton ütközik Szaúd-Arábiában


A szezonzáró nagydíjnak az Egyesült Arab Emírségek adott otthont. A képlet egyszerű volt. Aki a másik előtt végez, az lesz a világbajnok. Az időmérő edzésen, a várakozásokkal ellentétesen Verstappen végzett az első helyen, a versenytempója azonban, a várakozásokkal szintén ellentétben a hollandot lerajtoló Hamiltonnak volt jobb. Verstappen többféle stratégiával is próbálkozott a futam során, de az 51. körig nem tudott riválisa elé kerülni, annak ellenére sem, hogy a kiállása előtt levő Pérez olyan rendkívüli védekezést mutatott be a friss gumikon érkező Hamilton ellen, hogy mire a brit megelőzte a mexikóit, Verstappen hátránya nyolc másodpercről egyre csökkent. Az 51. körben azonban jött a dráma. Nicholas Latifi, a Williams versenyzője balesetet szenvedett, amelynek következtében beküldték a biztonsági autót a pályára, így Hamilton nagyjából 10 másodperces előnye elolvadt. Verstappen kiállt a boxba kereket cserélni, Hamilton viszont a pályán maradt a közel 40 körön át használt abroncsain. Bár a versenyirányítás elsődlegesen azt a döntést hozta, hogy a Hamilton és Verstappen között tanyázó lekörözött versenyzőket nem fogja elengedni a biztonsági autó, mint az a gyakorlatban történni szokott, ez végül még is megtörtént, így Verstappen közvetlenül Hamilton mögé került. A biztonsági autó az utolsó kör megkezdése előtt hagyta el a pályát, így egy kör még rendelkezésére állt Hamiltonnak és Verstappennek, hogy rendezze a világbajnoki cím sorsát. A frissebb gumikon lévő Verstappen nagyjából a kör felénél megelőzte ellenfelét, Hamilton visszatámadása pedig már sikertelen volt, így a holland haladt át először a célvonalon, és szerezte meg első világbajnoki címét.

A világbajnok Verstappent ünnepli csapata


Ezzel a Forma-1 történetének egyik legizgalmasabb szezonja ért véget. Verstappen világbajnoki címe megszakította a Mercedes hét éves egyeduralmát a Forma-1-ben, bár a csapatbajnokságban így is a német csapat végzett az élen. A Red Bull mögött a Ferrari végzett, megelőzve a McLarent, őket pedig az Alpine és az AlphaTauri követte. Pontokat szerzett idén mindkét versenyzőjével ugyanakkor a nagymúltú Williams, amely az elmúlt időszakban rengeteget gyengélkedett. Az egyéni bajnokságban Verstappen és Hamilton mögött a jövőre az Alfa Romeóhoz igazoló Bottas zárt, a negyedik Pérez, az ötödik pedig az utolsó futamon harmadik helyen végző Carlos Sainz lett, megelőzve ezzel Lando Norrist és Charles Leclerc-t. Az idény során nyolc csapat tizenhárom pilótája állt dobogón, aminél színesebb palettát tán nem is kívánhattunk volna. Búcsúzunk ugyanakkor 2007 világbajnokától, Kimi Räikkönentől, aki jövőre már nem lesz a mezőny tagja.


A jövő évi idényben számos szabályváltozás lép majd életbe, így ismét izgalmakkal szembesülhetünk majd, hiszen könnyen lehet, hogy felborulnak a jó ideje fennálló erőviszonyok. Bottas helyére a Mercedesbe a rendkívül ígéretes George Russell érkezik, akinek a teljesítményére mindannyian kíváncsiak vagyunk már most. A tavalyi szezonzáró cikkemben azt kívántam, hogy az idei szezon legyen legalább olyan jó, mint az elmúlt évi. Most is ugyanezt kívánom, bár a mostani idény igen magasra tette a lécet. Reménykedni viszont lehet. És reménykedjünk egy következetesebb versenyirányításban is, amely nem igazán hoz vitatható ítéleteket!

bottom of page