top of page

Utazás a múlt különböző időpontjaiba



Az NGC 7331 jelzésű spirálgalaxis a Pegazus csillagképben található, melyet William Herschel fedezett fel 1784-ben. Talán arról világhírű, hogy az egyik legfényesebb galaxis – a Sculptor Galaxis (NGC 253) és az Bálna Galaxis (NGC 4631) mellett – amely nem kapott helyet a híres Messier-katalógusban.


A másik érdekessége, hogy vizuálisan nagyon közel áll a Stephan’s Quintet vizuális galaxiscsoporthoz. A vizuális szót azért is használtam kétszer mert az NGC 7331 galaxis kb. 40 millió fényévre található a Tejúttól és a Stephan’s Quintet tagjaiból pedig csak négyen állnak kölcsönhatásban (Hickson Kompakt Csoport 92), kb. 210-310 millió fényévre tőlünk. A csoport ötödik tagja az NGC 7320, mely valószínűleg az NGC 7331 szatellit galaxisa, és viszonylag közel van hozzánk, „csupán” 39 millió fényévre. A kozmikus távolságok ellenére a Stephan’s Quintet az első kompakt galaxiscsoport, amit Édouard Stephan fedezett fel 1877-ben a marseille-i csillagvizsgálóból, így ez a legtöbbet tanulmányozott kompakt halmaz.

Tehát a kép címe a következőkből ered: ugyanazon a felvételen 40-310 millió évre tekintünk vissza a múltba. 40 millió évvel ezelőtt az eocén ideje volt és akkor alakultak ki Földünk jégsapkái, ugyanakkor a dinoszauruszok már kipusztultak. Ebben a korban jelentek meg az első modern főemlősök és 2 méter magas pingvinek is éltek. 310 millió évvel ezelőtt a késő karbon ideje volt, amikor még csak éppen elkezdődött a gerincesek a fejlődése és a dinoszauruszok kora még nem érkezett el.


Technikai adatok: A fénykép a Madarasi-Hargitán készült, 2019. augusztus 28-án, ZWO ASI 1600 MM Pro fekete-fehér kamerával, LRGB szűrök segítségével, 2 óra és 42 percen keresztül egy 150/750 Newton típusú távcsővel.


Az eter@erted.ro e-mail címre pedig szeretettel várunk bármilyen természettudományos jelenséggel kapcsolatos fényképet.


Csere Mihály (EMCSE AF)

bottom of page