top of page

Rendhagyó megmérettetés élőben is

Az ÉRTED Nagy Disputa Versenyt szervez az Affér Vitaest sorozat részeként

Ha még esetleg nem hallottál az ilyen vitaestekről, akkor tudnod kell, hogy Disputa Verseny a brit parlament vita formátumára alapszik. Egy csapat 2 játékosból áll, akik a kormány vagy az ellenzék nyitó vagy záró felét képviselik. Jelentkezni március 31-ig lehet, a verseny pedig kizárólag egyetemistáknak szól, így az alsó korhatár 18 év. A győztes csapat 1000 lej értékű pénzjutalomban részesül.

Mihály Kriszta


Mindkét felet 4-4 személy (2-2 csapat) képviseli, akik nyitó és záró csapatba sorolhatók. A kormány a tételmondat mellett, az ellenzék a tételmondat ellen érvel. A kormány első embere kezd, akinek a feladata a tételmondat definiálása és az érvek megalapozása. Ezt követően az ellenzék első embere, mint a fél nyitó beszélője cáfolhatja a tételmondatot és alakíthatja a definíciót. A következő lépésekben mindkét csapat második nyitó és első záró embere egymást felváltva fogalmaz meg érveket és cáfol. A végső két személy zárja a disputát, összegezve az előttük elhangzottakat. A verseny 10 perces felkészülési idővel kezdődik, amely során a 4 csapat elvonul (külön-külön) megbeszélni az érveiket és felkészülni a vitára. A nyitó és záró csapatok nem konzultálhatnak.


Az érvelés alatt minden személynek 5 perc áll rendelkezésére, amelyből az első és az utolsó perc védett. A disputa győztese a négy csapat közül az egyik lesz majd.


A Nagy Disputa Verseny többfordulós. A jelentkezés lejárta után a regisztrált csapatok megkapják a verseny első fordulójának feladatát, ami egy rövid érvelő szöveg lesz, egy megadott tételmondat ellen vagy mellett. Ezt követi majd egy előválogató, ami során eldől, hogy mely csapatok jutnak tovább a végső vitára. A döntőbe jutott csapatok vehetnek részt az erre felkészítő tréningeken. A döntő élőben, Kolozsváron fog zajlani, május 8-án a Vallásszabadság házában. A játékosok kötelesek időben bejelentkezni vagy megérkezni a versenyre. 10 perc késés után a játékos és így a csapat is kiesik a versenyből.


Jelentkezni az alábbi linken lehet, március 31-ig: https://erted.ro/affer-disputa/.

Ha netán érdekel a vitázás világa, jó szónok vagy, esetleg egyszerűen csak fejlődni szeretnél az érvelés néha kibogozhatatlan útján, ne habozz jelentkezni!

bottom of page