top of page

Romániai egyetemböngésző felület, magyarul!

"Az Országos Magyar Diákszövetség sajtótájékoztatóján elsőként tekinthettük meg a rendszert, melyen nem csak egyetemeket, hanem egyéb más, hasznos információkat is megtalálhatunk. Bár a projekt kidolgozásakor még nem láthatták előre a koronavírus-krízist, az általa létrejött helyzetben kiemelten hasznos ez a kezdeményezés, főleg a személyes találkozások és beszélgetések hiányában.

Olcsvári Péter

A Felvi.ro egyetemböngésző weboldala


Az Országos Magyar Diákszövetség sajtótájékoztatóján elsőként tekinthettük meg a rendszert, melyen nem csak egyetemeket, hanem egyéb más, hasznos információkat is megtalálhatunk. Bár a projekt kidolgozásakor még nem láthatták előre a koronavírus-krízist, az általa létrejött helyzetben kiemelten hasznos ez a kedeményezés, főleg a személyes találkozások és beszélgetések hiányában. Több egyetemi nyílt nap és népszerűsítő karaván elmaradtával egy fontos igényt elégíthet ki.

A weboldal, sok egyetemével ellenben felhasználóbarát, nem kell útvesztőszerűen kutakodni egyetemi oldalakról egyetemi oldalakra, kari oldalakról kari oldalakra, majd bizonyos menüpontokban elveszve rájönni, hogy mégsem a kívánt szak oldalát böngésszük. A kezdőlapon egy google-ra emlékeztető, letisztult keresőmotor köszönt minket, de a Felvételi, Diákélet, Hallgatóknak, Rólunk gombokra kattintva pontosabb információkra is lelhetünk.

A Felvételi menüpontra kattintva rákereshetünk egyetemekre és szakokra, melyek városok, kulcsszavak alapján szűrhetőek. Arra is választ kaphatunk, hogy melyik szakok a legnépszerűbbek a kattintások alapján. A szakkereső sokaknak megkönnyítheti a kutakodását, hiszen ha valaki nem tudja, hogyan fogjon neki az egyetemkeresésnek, akár az általa középiskolában kedvelt tantárgyak alapján is böngészheti ezeket. Példaként, egy történelemkedvelő pár kattintással megtudhatja mi a különbség a kultúratudomány, régészet, művészettörténet, vagy néprajz szakok között, és egyből a megfelelő oldalra vezeti őket a rendszer. Fontos ugyanakkor kiemelni azt is, hogy nem kizárólag a magyar nyelven oktató egyetem vannak jelen a platformon.

Ezek mellett a különböző városokban, egyetemek mellett működő diákszervezetekre, szakkollégiumokra is rá lehet keresni. A Diákélet fülben szálláskereső, bentlakásbemutató, de “Túlélés az egyetemen” szekció is található. Az egyetemi szótár hasznos fogalmakat tisztáz a fiatalok számára, mint például a kreditszám, szesszió, stb. pontos jelentése. Bár elsősorban középiskolásoknak segít a megfelelő alapképzés megtalálásában, egyetemisták számára is hasznos lehet, hiszen diákmeló kereső oldalakat is listáz és online kreditszámolóval is el van látva.

A fejlesztők azt is elmondták, tervben van egy ösztöndíjkereső, illetve további továbbtanulási lehetőségek dokumentálása is, mint a mesteri szakok, doktori iskolák, vagy akár posztliceális képzések is.

Rövid következtetés: Megnéztük, kúl.

bottom of page