top of page

Utazások és Kulturális Fővárosok

A hozzánk közel élő kultúrák, helyek sokszor unalmasnak tűnhetnek, hiszen ismerősnek hatnak. Én viszont határozottan hiszek abban, hogy sokszor az ismerős dolgokban a legcsodálatosabb felfedezni az eddig nem ismert aspektusokat.

Mohán Laura cikke


Az Európai Unió 1985 óta osztja ki tagállamaiban az Európai Kulturális Főváros címet Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára. A program által bizonyos városok egy évig lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák és gazdagítsák kulturális, művészeti sokszínűségüket. A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését (Veszprém Balaton 2023). Eddig összesen 60 helyszín tudhatta magáénak ezt a címet, melynek a turizmus fellendítése az egyik elsődleges célja. A pályázatot megnyerő városoknak egy európai dimenzióval rendelkező kulturális programot kell összeállítaniuk, ami aktív részvételre ösztönzi a közösségeket és egyéneket egyaránt.

A 2023-as Európai Kulturális Főváros címet viselő városok a görögországi Elefszína (Athéntól mintegy 21 kilométerre található), Temesvár és Veszprém lettek.


1 Temesvár, Elefszína, Veszprém

Kicsit több, mint egy hónap leforgása alatt, lehetőségem volt meglátogatni Elefszínát és Temesvárt is. Habár nagyon különböző városokról beszélünk, azt hiszem azt nyugodtan elmondhatjuk, hogy nem tipikus turistahelyek. Egy ideje foglalkoztat annak a gondolata, hogy elsősorban szeretnék olyan helyeket meglátogatni a Balkán félszigeten és Közép-Európában is, amelyekre az emberek sokszor legyintenek, hiszen Nyugat- és Dél-Európa sokkal gazdagabb, izgalmasabb helyszínekkel, élményekkel szolgálhat. A hozzánk közel élő kultúrák, helyek sokszor unalmasnak tűnhetnek, hiszen ismerősnek hatnak. Én viszont határozottan hiszek abban, hogy sokszor az ismerős dolgokban a legcsodálatosabb felfedezni az eddig nem ismert aspektusokat.


Elefszína Elefszína az Attikai félsziget nyugati oldalán fekszik, mintegy harminc percnyi autó útra a fővárostól, Athéntól. A város története visszanyúlik egészen az antik görög időkig, amikor még ez volt a központi helyszíne az istennők imádatának, Demeternek és lányának Perszephonénak. Azóta rengeteg átalakuláson ment át, és fontos történelmi kereskedelmi szereplőből, a huszadik század egyik ipari központjává avanzsált a félszigeten. Elefszína utcáin sétálgatva óhatatlanul észrevesszük az elhagyottnak tűnő indusztriális hangulatát, hiszen rengeteg használaton kívüli épülettel találkozhatunk. Mégis, ha hajlandóak vagyunk elengedni a tökéletesség iránt való folyamatos vágyakozásunkat és átadjuk magunkat annak az érzésnek, amivel csak Görögország tud szolgálni, akkor igazi gyöngyszemet fedezhetünk fel, abban az országban, aminek végtelen története és csodája van. Természetesen ebből a városból sem maradhatnak el a megszokott görög romok, itt található a Telesterion szentély, amely az egyik legnagyobbnak számított az országban és háromezer ember befogadására volt képes. Itt tartották a legszentebb beavatási szertartásokat, amelyekről a résztvevők nem mondtak semmit azon kívül, hogy "valamit tettek, valamit mondtak, és valamit megmutattak". Ennek nyomán, nem hiába, a misztérium szó az egyik kulcsszava a most zajló kulturális programoknak.

Temesvár Mindeközben Temesváron, Románia harmadik legnagyobb városában, is zajlanak az érdekes és különleges művészeti és kulturális programok. Nekem ez volt az első látogatásom Temesvárra, s habár sokat hallhattunk az iskolában erről a városról a '89-es forradalom kapcsán, nekem még senki nem mondta, hogy ilyen hallatlanul szép és hangulatos városról beszélünk. Temesvár elvarázsolt a kis körbeépített parkjaival, a csodálatos szecessziós palotáival és természetesen a rengeteg erdélyi magyar vonatkozással, amibe lépten nyomon belebotlunk. Nyilván itt is rengeteg felújításra váró épület van, azonban a hatalmas sétálótérként működőközpont (ellentétben például Kolozsvárral) nem, hogy kárpotól, de annál hangulatosabbá válik. A várost először a 13. században említették, így az évek alatt rengeteg történelmi réteg felhalmozódott, amiket mindenképp érdemes megszemlélni és kicsit elmélyedni bennük. Temesvár ismert a multikulturális helyzetéről és az építészeti gazdagságáról is. A szecessziós paloták mellett rengeteg érdekes art deco stílusú épülettel is találkozhatunk.


Ahogyan említettem, egyik város sem számít tipikus turista célpontnak, sem belföldön, sem pedig külföldön. Azonban sokszor ahhoz, hogy megismerjük egy ország vagy egy hely, valós és igazi arcát, azt gondolom, elengedhetetlen az ilyen helyek meglátogatása. Nem adnak kevesebbet, mint más népszerű helyek, hanem, kicsit másabbat mutatnak, mint amihez szoktunk, ami egy igazán különleges élménnyé és emlékké válhat.

Programajánló Az érdeklődők rengeteg program és esemény közül válogathatnak a Kulturális Fővárosokban, melyeknek többsége ingyenes, de előfordulnak olyanok is amelyek előzetes regisztrációhoz vagy fizetős belépőhöz kötöttek, ezért érdemes figyelmes lenni a programválasztáskor. A hivatalos weboldalakon elérhetőek a részletes programok, de addig is, hogy bebizonyítsam, hogy nem csak vicceltem, ami a programokat illeti jöjjön néhány programajánlás Temesvárról és Veszprémből.

Temesvár 18. Opera- és Operetta Fesztivál – augusztus 25-27. Az idei Opera- és Operettfesztivál a Rózsakertben fog zajlani, és három különleges nyári estét kínál a közönségnek opera- és operettzene társaságában. A fesztivál célja az előadóművészet legismertebb alkotásainak bemutatása, így lehetőséget adva a temesvári közönségnek arra, hogy a szabad ég alatt találkozzon olyan művészekkel és alkotásokkal, amelyek a műfaj fejlődése szempontjából jelenleg építő jellegűek. Űrplakátok – Művészet és űr a történelemben – augusztus 30. – szeptember 1. A kiállítás a lehető legváltozatosabb és legátfogóbb válogatáson keresztül kínál betörést az űrprogramok népszerűsítésének és propagandaplakátjainak világába. A kurátorok az „űrverseny” korszakának plakátjaitól a korabeliekig igyekeztek megragadni a legrelevánsabb stílusokat és témákat, mind esztétikai szempontok, mind a szándékolt üzenet szempontjából. The Joy of Dance – workshop – szeptember 2-3. A Joy of Dance egy amatőr táncosoknak szánt workshop, amely kreatív kortárs tánctechnikákon kalauzolja őket, a technikától kezdve az improvizációig és a koreográfiáig. Harababura Vintage Vásár – szeptember 1-3. A Harababura Vintage Vásár a kortárs design és a vintage kultúra keveréke. Mindegyik kiadás a különböző kifejezési területekről származó helyi művészeket hoz össze. Egyrészt illusztrációkon, nyomatokon, kerámiákon, divaton és ékszereken keresztül mutatja be a kortársdizájnt; másrészt a vintage kultúrátdivaton, kiegészítőkön és bakelit kollekciókon keresztül. A Harababura Vintage Vásár célja, hogy új lehetőségeket teremtsen a helyi tervezők számára. 10. MAFA – Media Art Festival Arad – augusztus 25. – szeptember 15. A MAFA egy kinema ikon projekt, melynek középpontjában a vizuális médiában való kísérletezés áll, valamint a hangzás és a performansz a maga nevetséges formáiban, amelyek technológiai, hibrid, digitális, analóg, öntudatosan redundáns formákban is lehetnek.

Gasztronómiai műhely Tiberiu Cazacioc - Ízlés, mint örökség – szeptember 16. Szezonális alapanyagok körül orientálodó új gasztronómiai találkozás. Az ősz kopogtat az ajtónkon, ízek, színek és illatok tárházával. Feltesszük őket a tányérra, az Íz, mint örökség új kiadásában. Temesvári Magyar Napok – szeptember 20-24. A Magyar Napokat a Várbástya Bástya Egyesület 15 hazai és nemzetközi partner (Magyarországról, Szerbiából és Norvégiából) együttműködve szervezi. Európai Színház fesztivál EUROTHALIA – szeptember 20-30. Az EUROTHALIA 9. kiadása alkalmából „Perspektívák” mottóval az aktuális európai színházi megnyilvánulás referenciaszűrőjévé válik.A fesztivál az európai előadóművészeti világ különböző formáinakérzékeltetését célozza meg, hogy a színház, tánc, táncszínház, dokumentum- és bábszínház, nonverbális előadások és multimédiás és animatronikai elemeket tartalmazó produkciók egyesüljenek Németországból, Spanyolországból, Görögországból, Belgiumból, Macedóniaból, Lettországból, Dániából, Bulgáriából és Romániából. HIT. BIZALOM. TITKOSSÁG. Képek a titkosrendőrség archívumából – szeptember 14. – október 14. A kiállítás vizuális és kulturális szempontból mutatja be a titkosrendőrség vallásellenes akcióit. A történészek, antropológusok, kurátorok és művészek munkáit egyesítő tárlat egy nehéz kulturális örökséggel állítja szembe a látogatót, amely négy ország titkosrendőrsége által készített vagy gyűjtött képekbőláll: Románia, Magyarország, Moldova Köztársaság és Ukrajna.

Veszprém – Balaton Régiós Show: Balatonalmádi - Balatoni Filmzene Fesztivál – augusztus 25 - 27. A 2023. augusztus utolsó hétvégéjére szervezett háromnapos fesztiválon szimfonikus- és kamarazenekarok előadásában minden idők legizgalmasabb magyar és nemzetközi filmzenéi csendülnek majd fel. A fesztivál mindhárom napján filmzenei tematikájú koncertek lesznek, három különböző helyszínen. INOTA - új audiovizuális fesztivál – augusztus 31. – szeptember 3. Az egykori hőerőmű turbinacsarnokát, a hatalmas kazánterét és a lenyűgöző művelődési házat az INOTA Fesztivál augusztus 31. és szeptember 3. között olyan művészek és előadók alkotásaival, előadásaival tölti meg, akik alkotásaikkal műfaji formákat forradalmasítanak, határokat tologatnak, gondolkodásra ösztönöznek és a legkülönfélébb impulzusokkal új ötleteket ültetnek el a résztvevőkben. Maurer Dóra kiállítás a Vaszary Galériában – szeptember 9. – december 31. Maurer Dóra, a neoavantgárd irányzat egyik kiemelkedő hazai képviselőjének kiállítása a balatonfüredi Vaszary Galériában. BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével – szeptember 7 – 9. Ha mélyebbre mennél a balkáni kultúrában a bureknél és a rezesbandáknál, vár a BALKAN:MOST Fesztivál, ami a Balkán-félsziget kortárs kultúráját és felfedezésre váró kincseit hozza el Veszprémbe! InterUrbán: Brno - Villa Tugendhat kiállítás (CZ) – szeptember 11 – 24. A Ludwig Mies van der Rohe által tervezett, és 1930-ban elkészült ikonikus villa modernista dizájnjáról híres, és az UNESCO Világörökség része. Tiszta vonalak, nyitott terek, a bent és a kint észrevétlen átmenete, hatalmas üvegfalak - az építészet úttörő megközelítéseit vonultatja fel ez a csodálatos villa, amiben olyan, korát megelőző megoldások is helyet kaptak, mint a klíma. Ez a kiállítás bepillantást nyújt a Villa Tugendhat gazdag történetébe és jelentőségébe, felfedve építészeti zsenialitását és a modern designra gyakorolt tartós hatását. Veszprém Folk – szeptember 15 – 17. Népzenei és néptánc találkozó és fesztivál, ahol nemzetünk értékeivel és hagyományaival innovatív és interaktív módon találkozhatsz.


A kulturális fővárosok hivatalos weboldalai: Temesvár: https://timisoara2023.eu/en/events/ Elefszína: https://2023eleusis.eu/en/

Veszprém – Balaton: https://veszprembalaton2023.hu



Képek:

bottom of page