top of page

Végre! Mostantól Facebook komment = Pénz!

“Mit szeretnél? Hízni? Fogyni? Egészségesen élni? Szórakozni? Szexelni? Még élvezetesebben szexelni? Szexelni és közben zabálni? Egy percig se aggódj, a posztmodern kapitalizmus mindent megtermel neked. Például azt a csodás eredményt is sikerült elérnünk, hogy most már csak egy zöld szívet kell odakommentálj egy Facebook-poszthoz, és máris adakoztál 1 eurót a szívbeteg gyerekeknek. Hát nem csodálatos?”

Bukur Tamás


Szeretnél segíteni a rászorulókon, betegeken, szegényeken? Mindezt úgy, hogy még csak meg sem mozdítod a seggedet a kényelmes otthoni kanapédról? Szeretnél adakozni, de megspórolnád ennek a pénzügyi vonzatait? Ne keresgélj tovább, a Bolt itt van és segít rajtad!

Fogyasztó! Ó, te csodás lény! Mennyire magasztos, ahogy ülsz a mocskodban és csodás röffenésedre minden vállalat odafigyel. Mit szeretnél? Hízni? Fogyni? Egészségesen élni? Szórakozni? Szexelni? Még élvezetesebben szexelni? Szexelni és közben zabálni? Egy percig se aggódj, a posztmodern kapitalizmus mindent megtermel neked. Például azt a csodás eredményt is sikerült elérnünk, hogy most már csak egy zöld szívet kell odakommentálj egy Facebook-poszthoz, és máris adakoztál 1 eurót a szívbeteg gyerekeknek. Hát nem csodálatos?

Na jó, kezdjük az egészet az elején. Tegnap szembejött velem egy poszt a Facebookon, a romániai Bolt vállalat oldalán jelent meg, és hozzám szponzorált hirdetésként jutott el. A poszt így néz ki:

Szóval arról van szó, hogy a Bolt (ami egyébként egy észt tulajdonban lévő személyszállítással foglalkozó startup, az Uberhez hasonló, többszáz városban működik világszerte, Romániában Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben) bejelentette, hogy szeretne 1500 eurót adományozni az Inima Copiilor egyesületnek, amely szívbeteg gyerekekkel foglalkozik. Ez eddig szép akció lenne, az pedig, hogy pont Valentin-napra ütemezik, egy kimondottan okos marketingdöntés eredménye. Ezt egyébként társadalmi felelősségvállalásnak nevezik, angolul röviden CSR (Corporate Social Responsibility), és az a lényege, hogy egy vállalat úgy próbál vásárlókat magához csábítani és ezáltal profitot generálni, hogy a jövedelmének egy részét (általában nagyon kis részét – vegyük például az 1500 euró arányát a közel 80 millió eurós éves forgalomhoz) arra használja, hogy a társadalmi felelősség és társadalmi érzékenység szempontjából fontos kérdésekkel foglalkozik, adományoz, segít, épít, befektet stb. Ezt a módszert ebben a kampányban a vállalat marketing-mastermind-jai briliáns módon kombinálták a fogyasztó által gyártott tartalommal (UGC – User Generated Content), már amennyire tartalomnak lehet nevezni egy zöld szív típusú emoji bekommentálását a poszt alá.

Ez eddig egy érdekes marketinges esettanulmány lehetne, meg lehetne vizsgálni az eredményeket, az eladások növekedését, különböző KPI-okkal (Key Performance Indicator – Kulcsfontosságú Teljesítménymutató) lehetne dobálózni, és megmondhatnánk, hogy sikeres vagy sikertelen volt-e ez a CSR-kampány. Szóval lehetne egy érdekes esettanulmány, ha eltekintenénk a jelenség brutális bestialitásától. Attól a ténytől, hogy ez a csodás vállalat nemcsak, hogy gyerekek betegágyába avászkodva próbál márkaismertséget és fogyasztói támogatottságot szerezni, hanem ebbe a gyalázatba minket, Facebook felhasználókat is bevon és felelőssé tesz, azáltal, hogy azt mondja, a mi kommentjeink miatt adják majd azt a pénzt az egyesületnek. Életszerűre lefordítva, a helyzetet úgy is elképzelhetjük, mintha azt mondanám én, hogy van 10 lejem, amit arra szeretnék felhasználni, hogy odaadom egy koldusnak. De azt mondom neked, hogy oké, én odaadom ezt a koldusnak, ha te minden ismerősödnek elmondod, hogy ez a Tamás, hát ez egy aranyember. Ha kicsit gátlástalan lennék, akár elvárhatnám, hogy miután adtam 10 lejt a koldusnak, azt mondják rólam mások, hogy jó ember vagyok, és csak ezzel a szándékkal adjam a 10 lejt. De az, hogy az adakozásomat ehhez az Előfeltételhez kössem, a gátlástalanság egy eddig soha nem látott mélységébe süllyeszt. Ez olyan, mintha egy politikus azt mondaná a népnek: „Szavazzátok meg a referendumon azt, amit én mondok nektek, cserébe megnövelem a nyugdíjakat és a segélyeket.” – Még szerencse, hogy ilyen sosem történik (haha).

Összegezzünk. Gyalázatos, amit a Bolt csinál és az is, hogy egy nap alatt erre a posztra több, mint 6500 zöld szíves komment gyűlt össze. (Azért attól azt hiszem nem kell tartanunk, hogy 1500 euró helyett 6500 eurót fognak adományozni.) De gondolkodjunk pozitívan, mert mindig azt mondja mindenki. A Bolt végre megoldotta a lájkok (vagy kommentek) pénzre válthatóságát és ezzel a Facebook legnagyobb problémáját is. Így a régi 9gag-es mém, amit mindannyian ismerünk már súlyát veszti! Gratulálok, Bolt! Hajrá!

bottom of page